OPIS ZAWODU
Cukiernik – to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie, a także rozliczanie przyjętych i wydanych surowców, organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników. Kształcąc się w tym zawodzie zdobywa się umiejętności związane z technologią produkcji wyrobów ciastkarskich i lodów oraz technologią produkcji wyrobów cukierniczych. Jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią.
- znaczenia i roli żywności
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym wytwarzanej żywności
- surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji cukierniczej
- proces technologiczny półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych
Kształcenie w zawodzie cukiernik w naszej szkole odbywa się w 3-letniej branżowej szkole I stopnia, w systemie dulanym. Uczeń od pierwszego dnia nauki jest jednocześnie młodocianym pracownikiem (umowa z pracodawcą u którego uczy się praktycznej nauki zawodu) i uczniem (w branżowej szkole realizuje naukę przedmiotów ogólnokształcących oraz teoretycznych przedmiotów zawodowych). Kształcenie w tej formie, umożliwia uzyskanie zawodu cukiernik po zdaniu egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Pomorską Izbę Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA:
- zdobycie dyplomu czeladnika w zawodzie cukiernik
- pracę podczas nauki u mistrzów w zawodzie cukiernik.
Uczniowie uczący się w zawodzie cukiernik w naszej szkole, realizują przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i otrzymują wynagradzanie (Dz. U. z 2014 r. poz. 232). Nauka zawodu obejmuje praktyczną naukę zawodu organizowaną u pracodawcy, który zawiera z uczniem umowę o pracę na czas nieokreślony, jako z młodocianym pracownikiem.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
- zakłady przemysłu spożywczego – produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie
- zakłady rzemieślnicze – cukiernie
- restauracje, hotele, promy, statki pasażerskie i punkty gastronomiczne
- własna działalność gospodarcza
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się umiejętnością:
- pracy w zespole
- podejmowania decyzji
- samodzielności
- odpowiedzialności
- kreatywności – wyobraźnia, zdolności manualne
- dostosowania do potrzeb klienta
- łatwości komunikowania się z otoczeniem
- spostrzegawczości i podzielności uwagi
- sumienność w wykonywaniu zadań.
Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, życzliwości, uprzejmości, uczciwości.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w Branżowej Szkoły I stopnia nr 1 im. Wiesława Szajdy absolwenci mogą kontynuować naukę przedmiotów ogólnych w Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych oraz kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje na Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych.
OPIEKA NAD KLASAMI – CUKIERNIK
Opiekę na kształceniem w zawodzie cukiernik objął Cech Piekarzy i Cukierników.